Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, wynikającym z defektu wydzielania lub działania insuliny. Nieleczona prowadzi do poważnych powikłań, takich jak uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych, nerek, oczu i nerwów. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), liczba osób z cukrzycą wzrosła z 108 milionów w 1980 roku do 422 milionów w 2014 roku. Wzrost ten jest szczególnie widoczny w krajach o niskim i średnim dochodzie. W 2021 roku cukrzyca była bezpośrednią przyczyną 1,5 miliona zgonów5.
Według danych Ministerstwa Zdrowia szacuje się, że aktualnie w Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około 25% o tym nie wie. Zachorowalność na cukrzycę wynosi około 6,54%. U osób powyżej 18 roku życia ten współczynnik wynosi 8%, natomiast wśród dzieci poniżej 15 roku życia szacunkowa liczba diabetyków wynosi 17,7 przypadków na 100 tys. mieszkańców.
Prognozy przewidują, że w najbliższych 15 – 20 latach podwoi się liczba chorych na cukrzycę w Polsce6.
Ministerstwo Zdrowia podkreśla znaczenie zdrowego stylu życia w profilaktyce cukrzycy typu 2, który obejmuje: